Πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Νάξο & τα Αξιοθέατα

Πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Νάξο & τα Αξιοθέατα

Αναρωτιέστε για το τι μπορείτε να κάνετε στη Νάξο;
Σίγουρα, οι παρακάτω προορισμοί θα σας καταπλήξουν!
Με την Naction – Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων, θα αποκτήσετε αξέχαστες διακοπές, καθώς σας δίνει την δυνατότητα να επισκεφθείτε τα όμορφα και παραδοσιακά χωριά μας, τα αξιοθέατα της Νάξου, περνώντας όμορφα και ποιοτικά τον χρόνο σας.

Οι προορισμοί είναι πολλοί και οι διαδρομές πανέμορφες!

ΠΟΡΤΑΡΑ – ΙΕΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ξεκινάμε βέβαια από την εμβληματική Πορτάρα – τον Ναό του Απόλλωνα.

Η πορτάρα βρίσκεται στη περιοχή «Παλάτια», στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου.

Πρόκειται για μια τεράστια μαρμάρινη πύλη, υπόλειμμα ενός ναού του Απόλλωνα

το 530 π.Χ. Αποτελείται από 4 κομμάτια μαρμάρου βάρους 20 τόνων.

Άρχισε να χτίζεται την εποχή του Λύγδαμη, τον 6ο αιώνα π.χ, είναι ιωνικού ρυθμού και είχε μήκος 59 μ. και πλάτος 28 μ. Το νησάκι «Παλάτια» έχει συνδεθεί με τον μύθο της Αριάδνης και του Διονύσου, που θέλει την αρπαγή της Αριάδνης από τον Διόνυσο στην ακρογιαλιά τους. Θεωρείται ο τόπος όπου γιορτάστηκαν τα πρώτα «Διονύσια». Σήμερα έναπλακόστρωτο δρομάκι οδηγεί στη Πορτάρα, ενώ τις απογευματινές ώρες το ν’ αγναντεύεις από εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό.

ΠΥΡΓΟΣ ΚΡΙΣΠΙ – ΓΛΕΖΟΥ

Από τους δώδεκα πύργους που είχαν χτιστεί κατά τη μεσαιωνική εποχή για ναπροστατεύουν το κάστρο, σώζεται μόνο ο ένας, ο Πύργος των Κρίσπι.

Σύμφωνα με την τοπική γνώμη ο πύργος πήρε το όνομά του από την ομώνυμη δυναστεία, ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε ιδιωτική κατοικία του Ιάκωβου, νόθου γιου του δούκα Γουλιέλμου Β΄. Σήμερα ο πύργος λειτουργεί σαν Βυζαντινό Μουσείο, κατά την επιθυμία των δωρητών του στο Κράτος, της οικογένειας Π. Γλέζου, γι’αυτό κι είναι γνωστός και ως πύργος του Γλέζου ή της Απεραθίτισσας, εξαιτίας της καταγωγής της οικογένειας.

CAPELLA KAZATZA/ ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΖΑΤΖΑ

ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΖΑΤΖΑ (= ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΣΠΙΤΙ): Στο υψηλότερο σημείο του

Κάστρου και δίπλα από την Εμπορική Σχολή, βρίσκεται η Καπέλα Καζάτζα. Πρόκειταιγια κατασκευή του 14 ου αιώνα και σύμφωνα με την τοπική παράδοση αποτέλεσε παρεκκλήσι του Μάρκου Σανούδου, ενετού κατακτητή του 13ου αιώνα.

Μέσα στην πόλη του κάστρου βρίσκεται και η Μητρόπολη των Καθολικών, που κτίστηκε τη μεσαιωνική εποχή. Η τελική της μορφή οριστικοποιήθηκε τον 17ο αιώνα, το δάπεδό της είναι μαρμάρινο με επιτύμβιες πλάκες του 17ου – 18ουαιώνα.

Καθηλωτική είναι η βυζαντινή εικόνα του 12ου αιώνα με τη διπλή όψη, που βρίσκεται στο κεντρικό βήμα του ναού. Από τη μία όψη απεικονίζεται η Παναγία η Ελεούσα και από την άλλη πλευρά ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Στο πλαίσιο στο οποίο απεικονίζεται η εικόναείναι εμφανής η επιρροή από το μπαρόκ στιλ διακόσμησης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΧΩΡΟΣ  ΤΗΣ ΓΡΟΤΤΑΣ

Φεύγοντας από την Παλιά Πόλη της Νάξου κατευθυνόμαστε προς την περιοχή της Γρόττας προκειμένου να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Γρόττας. Κοντά στη πλατεία της Μητρόπολης, στη περιοχή Γρόττα της Νάξου ανακαλύφθηκε από ανασκαφές ένα κομμάτι της μυκηναϊκής πρωτεύουσας του νησιού, πουχρονολογείται το 1300 π.χ.

Σύμφωνα με μελέτες, πιθανόν η ακρόπολη αυτής της μυκηναϊκής πρωτεύουσας να βρίσκονταν στη περιοχή του κάστρου και αυτό που έχει διασωθεί είναι ένα κομμάτι της αρχαίας αγοράς και του οικισμού της πρωτεύουσας. Μέρος του αρχαιολογικού χώρου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ως Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών της Νάξου.

ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ξεκινώντας από την φημισμένη παραλία της Αγίας Άννας κατευθυνόμαστε προς τηνπεριοχή Σαγκρί ( περνώντας μέσα από τα χωριά Άγιος Αρσένιος και Βίβλος ή αλλιώςΤρίποδες). Στο χωριό Σαγκρί και συγκεκριμένα στην περιοχή Γύρουλας βρίσκεται οΑρχαϊκός Ναός της Θεάς Δήμητρας. Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα οικοδομήματα πουχρονολογείται γύρω στο 530 – 520 π.χ και θεωρείται αρχιτεκτονικά ως πρόδρομοςτου Παρθενώνα.Ο υπέροχος ναός της Δήμητρας είναι φτιαγμένος από τηνκαλύτερη ποιότητα μαρμάρου Νάξου.Η Δήμητρα ήταν η αρχαία θεά των σιτηρών και οι άνθρωποι έχτιζαν ναούς προς τιμήν της σε εύφορες περιοχές.

Στην περιοχή του Δαμαλά – συγκεκριμένα στον δρόμο προς Χαλκί, επί του δρόμου βρίσκεται ένα Παραδοσιακό εργαστήρι αγγειοπλαστικής του Μανώλη Λυμπερτάπου αξίζει να δείτε. Έπειτα συνεχίζεται την πορεία σας προς το Χαλκί, ένα από τα γραφικότερα χωριάτης Νάξου. Τόσο τα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές, όσο και τα μικρά δρομάκια τουχωριού κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Ανάμεσα σε μικρές γειτονιές θαβρείτε μια αρκετά φινετσάτη γκαλερί, την «Fish&Olive – Art of the Aegean».

Αποκλειστικά στο Χαλκί και πουθενά αλλού στη Νάξο, θα βρείτε πρωτότυπακοσμήματα και κεραμικά της ομώνυμης γκαλερί.Άξιο σημείωσης είναι και το εργαστήρι ποτοποιίας του Βαλληνδρά , στο οποίο εμφιαλώνουν το παραδοσιακό ποτό της Νάξου, το Κίτρο. Πρόκειται για λικέρ πουέχει τρεις εκδοχές: το λευκό, το κίτρινο και τον πράσινο.

Σε απόσταση 600 μέτρων μακριά από το Χαλκί βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Διασορίτη. Ο ναός κτίστηκε και κοσμήθηκε τον 11ο αιώνα μ.χ και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Γεγονός πουμαρτυρείται από τηναρχιτεκτονική του ναού, τις τοιχογραφίες, τα γλυπτά, τους δύο τάφους με αρκοσόλια στο νάρθηκα και από τις επιγραφές. Σε ορισμένα σημείαφαίνεται πως οι τοιχογραφίες του ναού καλύπτονται και από δεύτερο στρώμαεικονογράφησης, πιθανότατα του 13ου αιώνα.Στη νοτιοανατολική γωνίατου νάρθηκα υπάρχει η επιγραφή δέησης του πρωτοσπαθάριου Ιωάννη. Η αναφοράενός ανώτερου βυζαντινού αξιωματούχου είναι ιδιαίτερης σημασίαςγια τηνιστόρηση της εκκλησίας αλλά και για το ρόλο της περιοχής ως διοικητικού κέντρουμε έλεγχο στην ενδοχώρα του νησιού.

Λίγο πιο έξω από το χωριό Χαλκί βρίσκεται η μονή της Παναγιάς της Δροσιανής. Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πρωτοχριστιανικούς ναούς που χτίστηκετον 6ο αιώνα και είναι αφιέρωμα προς την `Παναγία της Βροχής’, λόγω τωνανομβριών που ταλάνιζαν χρόνια το νησί. Στο εσωτερικό του ναού σώζονταιτοιχογραφίες από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα.Επιστρέφοντας από την Παναγιά Δροσιανή στο Χαλκί, ακολουθούμε νέα πορεία προς το χωριό Φιλώτι. Το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου μετά τηνΧώρα και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Εμβληματικός στέκει ο πλάτανος στη πλατεία του χωριού με τα μαγαζιά τριγύρω και τα μικρά δρομάκια του χωριού που απλώνονται αμφιθεατρικά. Ο Ναός της Παναγιάς της Φιλωτίτισσας – αφιέρωμα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στέκει κάτασπρος στο χωριό του Φιλωτίου. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο Πύργος του Μπαρότση και δίπλα του υπάρχει βρύση με μαρμάρινους κρουνούς από την εποχή του Όθωνα.

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΖΑ

Νοτιοανατολικά του χωριού Φιλωτίου βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων, το βουνό του Ζα με υψόμετρο 1.004 μ. Στη κορυφή του βουνού υπάρχει σκαλισμένη σε βράχο επιγραφή ‘Όρος Διός Μηλωσίου’, δηλαδή Όρος του Δία – προστάτη των προβάτων. Μυθολογικά θεωρείται ότι ο Δίας μεγάλωσε σε αυτό το βουνό και ο Θεός Διόνυσος ανατράφηκε στο ίδιο βουνό και ιδιαίτερα στο «Σπήλαιο του Ζα», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετροπερίπου 630 μέτρων και αποτελεί εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο της Νάξου.Στην είσοδο της σπηλιάς υπάρχει ένα μικρό ναΐδριο της Ζωοδόχου Πηγής, κτισμένο την εποχή της Τουρκοκρατίας ως καταφύγιο χριστιανών.

Πρόσβαση στο Βουνό του Ζά: Για να φτάσετε στο βουνό περνάτε μέσα από το χωριό του Φιλωτίου και κατευθύνεστε προς το χωριό Απείρανθος. Στην ανηφορική σας διαδρομή θα ακολουθήσετε την ταμπέλα που γράφει ‘Σπήλαιο Δία / Κορυφή Ζα’. Οδηγείται στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και περίπου στα 1200 μέτρα, λίγο πριντο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας αφήνετε το αυτοκίνητό σας και ακολουθείτε ωςπεζός την κατεύθυνση προς το μονοπάτι που θα σας βγάλει στο Σπήλαιο και στην κορυφή του Ζα. Επισημαίνουμε ότι από το ‘Σπήλαιο του Ζα’ υπάρχει ένα μονοπάτι πουοδηγεί σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και στην πηγή Αρίων – η οποία απέχειμόλις΄ ένα χιλιόμετρο από το χωριό του Φιλωτίου.

ΔΑΝΑΚΟΣ

Στους πρόποδες του Όρους Ζα, βρίσκεται το αρχαιότερο ορεινό χωριό της Νάξου, το χωριό του Δανακού, στο οποίο έχει αναφερθεί ο Όμηρος καιο Θουκυδίδης. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η πυκνή βλάστηση και τατρεχούμενα νερά που κυλούν κατά μήκος ολόκληρου του χωριού. Τα χρώματα καιτα αρώματα της φύσης θα σας συνεπάρουν.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΔΟΤΗ

Βόρεια του Δανακού βρίσκεται το Μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού. Πρόκειται για καστρομονάστηρο με οχυρωματική αρχιτεκτονική. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται από πλήθος γλυπτών και τοιχογραφιών. Ο ναός χωρίζεται σε τρία τμήματα με τρεις Αγίες Τράπεζες – μία για κάθε κλίτος. Ο εξωτερικός χώρος του ναού είναι πανέμορφος και κατακλύζεται από αμπέλια, συκιές και βελανιδιές ενώ το ύψωμα στο οποίο βρίσκεται χαρίζει άπλετη θέα προς το άπειρο γαλάζιο.

Ενημερωτικά, η μονή του Φωτοδότη παραμένει ανοικτή από 1η Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου καθημερινά, εκτός Κυριακής με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Ιούνιο και Σεπτέμβριο : 11 π.μ. – 2 μ.μ. / Ιούλιο και Αύγουστο : 11 π.μ. – 3 μ.μ.. Στις 15 Αυγούστου – Ημέρα κοίμησης της Θεοτόκου, ο ναός παραμένει κλειστός.

Πρόσβαση στο Ναό: Ο δρόμος προς την μονή του Φωτοδότη είναι βατός χωματόδρομος. Ι) Με αυτοκίνητο φτάνετε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, όπου υπάρχει άσφαλτος και από εκεί ακολουθείτε πεζοπορία για περίπου 1 χιλιόμετρο. Είτε ΙΙ) ακολουθώντας πεζοί τοπεριπατητικό μονοπάτι από τον Δανακό – η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη, καθώςπερνάει από βουνό.

ΚΟΥΡΟΣ ΦΛΕΡΙΟΥ

Έξω από το χωριό των Μελάνων βρίσκεται ο Κούρος του Φλεριού. Η γη της Νάξου ήταν πλούσια σε εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο. Σημαντικά λατομεία βρίσκονταν στην κοιλάδα των Μελάνων, του Φλεριού και της Ποταμιάς. Σήμερα σώζονται κάποια κολοσσιαία ημιτελή αγάλματα τα οποία ήταν παραγγελίες ευγενών και λόγω κάποιας φθοράς – σπασίματος τα άφησαν οι αρχαίοι γλύπτες και λατόμοι μέσα σε πλαγιές, κοντά στα λατομεία. Ο Κούρος του Φλεριού είναι ένας ημιτελής κούρος με σπασμένο το δεξί του γόνατο. Χρονολογείται γύρω στο 570 π.χ και αναπαριστά έναν έφηβο με μήκος 5,5 μέτρα. Σε απόσταση περίπου 700 μέτρων βρίσκεται και το ημιτελές άγαλμα μιας κόρης. Παρά το ημιτελές του αγάλματος, είναι ένα θαυμάσιο θέαμα και αξίζει να το επισκεφθείτε.

ΚΟΡΩΝΟΣ

Περνώντας από τον Κινίδαρο της Νάξου, κατευθυνόμαστε προς την Κόρωνο. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της βορειοδυτικής Νάξου.Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε το 1200 π.χ κατά την πρώτη περίοδο του Κυκλαδικούπολιτισμού. Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού είναι κτισμένο σε μια καταπράσινηκαι βαθιά ρεματιά. Η ρυμοτομία του χωριού αλλά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονικήδίνουν μια ασυνήθιστη για τα κυκλαδίτικα πρότυπα εικόνα. Τα όμορφα σπίτια με ταλουλούδια στις αυλές, οι όμορφες καμάρες, οι κληματαριές και οι γειτονιές με ταλαβυρινθώδη καλντερίμια και τα αμέτρητα σκαλοπάτια αναδεικνύουν τηνγραφικότητα και την ρομαντική ατμόσφαιρα του χωριού.

ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΤΣΟΥΝΑΣ

Σε περίπτωση που ενδιαφερόμαστε για πεζοπορία, μαγευτικό είναι το τοπίο που θασυναντήσετε λίγο πιο έξω από το χωριό της Κεραμωτή ατενίζοντας τους Καταρράκτες της Ρουτσούνας. Οι Καταρράκτες Ρουτσούνας: Στην βόρεια και νότια πλευρά της Κεραμωτής δημιουργούνται δύο σημαντικοί ποταμοί της Νάξου, που ξεκινούν αντίστοιχα από τα βουνά Κόρωνος και Φανάρι και φτάνουν στην περιοχή της Ρουτσούνας. Εκεί που πέφτουν τα νερά του καταρράκτη, υπάρχει ένας πλάτανος και μία λίμνη με αρκετό βάθος, όπου το καλοκαίρι κολυμπούν τα παιδιά της Κεραμωτής. Το νερό συνεχίζει την πορεία του καιφθάνει μέχρι τον κάμπο των Εγγαρών, αρδεύοντας τη περιοχή πριν καταλήξει στη θάλασσα, στην παραλία του Αμμίτη. Τα τρεχούμενα νερά, που διατηρούν τη ροή τους ακόμη και το καλοκαίρι, δημιουργούν μια καταπράσινη μαγευτική εικόνα, που απέχει πολύ απότο σύνηθες κυκλαδικό τοπίο.

Πρόσβαση: Αφήνουμε το όχημα στο εσωτερικό του χωριού Κεραμωτή και από εκείυπάρχει μονοπάτι μοναδικής ομορφιάς, που ξεκινάει από το παλιό γεφύρι της Κεραμωτής και οδηγεί στον καταρράκτη.

ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ

Η Απείρανθος διακατέχεται από πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά. Στο χωριό βρίσκεται αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα της Κυκλαδικής εποχής.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το γεωλογικό μουσείο του Μανώλη Γλέζου με σπάνια εκθέματα, το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο φυσικής ιστορίας με πλήθος φυτών και ένα πανέμορφο ενυδρείο. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι μαρμάρινες καμάρες και ηαρχιτεκτονική των σπιτιών επιβεβαιώνουν την γραφικότητα αυτού του παραδοσιακού κυκλαδίτικου χωριού.

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΥΡΙΩΝ/ ΎΡΙΑ

Στα Ύρια θα συναντήσουμε τον τόπο λατρείας του Θεού Διονύσου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιερά της πόλης των Ναξίων, το οποίο λειτούργησε από τον 14ο αιώνα π.χέως την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Εκεί ανυψώθηκαν τέσσερα διαδοχικά κτήρια, στην ίδια θέση και με τον ίδιο προσανατολισμό. Σήμερα έχει αποκατασταθεί η τελευταία φάση,ο ναός της Αρχαϊκής εποχής που χρονολογείται το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.χ.

Ο ναός αυτός μετατράπηκε σε χριστιανική Βασιλική στο 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα. Οι συχνέςπλημύρες είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψή της και τη μεταφορά της λατρείαςστο γειτονικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι ναοί των Υρίων αποτελούν απόδειξη μιας λαμπρής νησιώτικης μαρμάρινης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΓΓΑΡΕΣ

Ξεκινώντας την πορεία μας από την περιοχή της Γρόττας Νάξου, κατευθυνόμαστε προς τα χωριά Γαλήνη – Εγγαρές. Περνώντας από το χωριό Γαλήνη – φτάνουμε στο χωριό των Εγγαρών. Εκεί βρίσκεται το Ελαιοτριβείο των Εγγαρών. Πρόκειται για ένα παλαιό ελαιοτριβείο που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες το έχουν αποκαταστήσει πλήρως και λειτουργεί ως μουσείο. Είναι ένα πετρόκτιστο κτήριο που αποτελείται από δύο χώρους: τον παραδοσιακό με όλα τα τμήματα παραγωγής του ελαιόλαδου και τον δεύτερο χώρο με έκθεση προϊόντων ελιάς.

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ & Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Κατευθυνόμενοι προς το χωριό Απόλλωνας, επί του δρόμου συναντάμε την Μονή της Αγιάς και τον Πύργο της Αγιάς παρακάτω. Η μονή της Αγιάς έχει υψόμετρο 220 μέτρων, στον εξωτερικό της χώρο έχει πηγή, αιωνόβια πλατάνια και πυκνή βλάστηση. Η μονή είναι αφιέρωμα στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει πανηγυρικά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε 150 μέτρα απόσταση από την μονή βρίσκεται ο Πύργος της Αγιάς, χτισμένος με ναξιώτικη πέτρα. Ο πύργος χρονολογείται τον 17ο αιώνα και ήταν κατοικήσιμος μέχρι το 1992, όταν ξέσπασε πυρκαγιά και κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα του.

Σήμερα σώζονται μόνο κάποιοι τοίχοι και όμοια με τότε είναι η πανέμορφη θέα στη θάλασσα.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

Στον Απόλλωνα θα βρούμε μια όμορφη παραλία με αμμουδιά και καταγάλανα νερά για να κολυμπήσουμε. Περιμετρικά της παραλίας υπάρχουν μικρά καφέ και ταβερνάκια.

Σε μικρή απόσταση από την παραλία του Απόλλωνα βρίσκεται και ο Κούρος του Απόλλωνα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Νάξου και ολόκληρηςτης Ελλάδος. Ο Κούρος αναπαριστά πιθανότατα τον Θεό Διόνυσο ή τον Θεό Απόλλωνα, είναι ένα ημιτελές ανδρικό άγαλμα ύψους 10.45 μέτρων και βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Το μνημείο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό και διατηρητέο. Βρίσκεται νότια της Μουτσούνας. Διασχίζοντας πεζοί την αμμουδιά του Πανόρμου, με περπάτημα 10 λεπτών φτάνουμε στα ερείπια της προϊστορικής ακρόπολης στην τοποθεσία Καρφάρι των Αμυγδαλιών.

Πάνω στον λόφο υπάρχουν υπολείμματα οικείων, τείχη και ερειπωμένα κτήρια από έναν πολύ παλιό οικισμό. Η ακρόπολη είναι πρωτοκυκλαδική και χρονολογείται στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.χ. Ανακαλύφθηκε το 1963 από τον αρχαιολόγο κ. Χρήστο Ντούμα. Το τοπίο είναι μαγευτικό και η θέα προς την θάλασσα πανέμορφη. Απέναντι ακριβώς μπορούμε να διακρίνουμε το Κουφονήσι.

Comments are disabled.

Καλέστε μας τώρα